Opvoeding Script

Voorleven in plaats van opleggen

Een paar jaar geleden was ik bij een bijeenkomst met ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont. Het thema was de invloed van woorden op de ontwikkeling van je kind. Vanuit de zaal kwam een vraag van een bezorgde moeder, die haar dochter maar niet kon overtuigen om toch de nieuwe skeelers uit te proberen. Haar dochter was zó bang om te vallen en te falen, dat ze deze pertinent had geweigerd. De vrouw vroeg hoe ze haar dochter kon overhalen en duidelijk kon maken dat het heus lukte als ze het maar probeerde. Pont vroeg haar; gaat het goed op school? Beweegt ze genoeg? Heeft ze vriendinnen? Zit ze goed in haar vel? Al deze vragen werden bevestigend beantwoord. Waarom, vroeg Pont, vindt u het zo belangrijk dat ze gaat skeeleren?

Ouders willen het beste voor hun kind. Vanuit hun eigen ervaring en overtuigingen proberen ze hun kinderen voor te bereiden op de toekomst. Soms zitten ze daarbij onbedoeld de ontwikkeling van hun kind in de weg. Door hun focus op hun kind vergeten ze zich af te vragen of hun eigen overtuigingen eigenlijk wel kloppen.

We willen onze kinderen beschermen, genezen, beter maken en succes gunnen. In deze tijd is dat een fulltime baan. Social mediaverslaving, AD(H)D en HSP, obesitas onder kinderen; we proberen het op te lossen door regels en beperkingen op te leggen. We verwachten van onze ukkies dat ze zichzelf kunnen reguleren omdat wij zeggen dat ze zich dan beter zullen voelen.

Zelfregulatie is echter niet op te leggen. Zelfregulatie is enkel te ontwikkelen vanuit autonomie. En autonoom word je door te weten waarom je doet wat je doet, wat je eigen ikkie wilt en door jezelf compleet te accepteren.

Als ouder heb je de taak om je eigen autonomie te onderzoeken. Als je zelf weet welke situaties je triggeren en waarom, dan kun je dit herkennen en toe eigenen. Dit geeft je een keuze om vanuit je overtuigingen of vanuit je hart te reageren.

Als jij als ouder jezelf kunt accepteren met alles wat je bent, zul je je kind dat gevoel kunnen overbrengen. Vandaaruit zal het makkelijker zijn voor je kind om goed voor zichzelf te zorgen, omdat jij dit voorleeft. Win-win.

Overigens help je niet alleen je kinderen door te laten zien dat je jezelf kent en accepteert zoals je bent. Ook je partner, vrienden, collega’s en anderen in je omgeving zullen zich veiliger voelen om zichzelf te laten zien.  

Ik nodig je van harte uit om je autonomie te onderzoeken en terug te vinden. Stuur me een bericht.

Aanbevolen