Basis emoties

Het badeendje

Kinderen kunnen er lang zoet mee zijn; proberen het badeendje onder water te houden. Maar hoe harder ze duwen, hoe hoger het badeendje uit het water springt.

Zo werkt het ook met gevoelens. Als je probeert je gevoel te onderdrukken, komt het er op een ander moment weer uit. En vaak met een vaart die niet past bij de situatie van dat moment.

Stel je voor; je zit voor je werk in gesprek met een klant die je voor jouw gevoel totaal niet serieus neemt. Je voelt je genegeert en eigenlijk wil je het liefst even haarfijn uitleggen dat jij vanuit je ervaring én je studie én je gezonde verstand toch echt wel weet waar je het over hebt. Maar dat doe je niet, want het is een klant. Je lacht vriendelijk bij het afscheid en zegt dat je hoopt op een spoedig weerzien.

Je gaat naar je werkplek, pakt je spullen en loopt met grote passen naar de lift. Weg hier. Wat een rotgevoel. Nouja, het gaat vanzelf wel over. Morgen een nieuwe dag.

‘s Avonds zit je met je partner op de bank een filmpje te kijken. Je partner vraagt of je chips wil. Je zegt ja, maar vervolgens pakt hij alleen voor zichzelf. Word je nou wéér genegeert? Je schiet volledig uit je plaat en houdt een tirade van vijf minuten over waarom hij je vraagt terwijl je blijkbaar toch niet belangrijk genoeg bent, als hij je al niet ziet hoe moeten anderen je dan wel zien, dat je toch echt wel zelf kan beslissen of je wel of geen chips wilt en wat hij allemaal met die chips kan doen… waarop je partner verbaasd antwoord; “Sorry schat, ik dacht dat je nee zei…”

Gevoelens moeten gevoeld worden. Om vervolgens verwerkt te worden. Je kunt gevoelens lang onderdrukken. Zó lang zelfs, dat je ze vergeet en op een gegeven moment er maar niet achter komt waarom je zo vaak hoofdpijn hebt of last van je buik. Je lijf vergeet het namelijk niet en zal altijd een manier zoeken om je gevoelens alsnog te verwerken.

Soms weet je niet zeker of je gevoel klopt, of denk je dat je niet genoeg voelt. Bijvoorbeeld als je bij het overlijden van een dierbaar persoon niet kunt huilen, of bij ziekte niet bang bent. Laat het zijn, het badeendje komt vanzelf boven. En als ie dan komt, duw hem dan niet onder water…

Aanbevolen