Script

Foutje, bedankt!

Laten we wel wezen; niemand wil fouten maken. Het is makkelijk om tegen anderen te zeggen; ‘joh, iedereen maakt wel eens een foutje! Fouten maken is menselijk. Joh, daar leer je alleen maar van!’. Meestal zeggen we zoiets om anderen een beter gevoel over zichzelf te laten krijgen. We weten immers hoe vervelend het voelt als je een fout maakt. Hoe je schuld op jezelf neemt. Hoe je je klein kan voelen. Hoe teleurgesteld in jezelf je kunt zijn. En we weten dat de woorden kloppen; iedereen maakt wel eens fouten. En toch voelt het alsof wij de uitzondering moeten zijn.

Als je het praktisch bekijkt is het natuurlijk heel fijn om geen fouten te maken. Geen rotzooi om op te ruimen, geen ruzies uit te praten en geen vlek op ons blazoen. Ook je werkgever is er vast heel blij mee dat je geen fouten maakt.

Omdenken

Wat als je nou wel fouten maakt? In de rotzooi die je moet opruimen kom je misschien iets tegen wat je lang geleden kwijt bent geraakt. Ruzie maken is ook een manier van rotzooi opruimen; ook daarin kan je een schat vinden als een nieuw inzicht of verbinding op een nieuwe laag. En het feit dat je niet perfect bent, geeft anderen ook permissie om zichzelf te zijn als ze bij jou zijn.
Fouten maken is niet hetzelfde als falen. Het is een manier om verder te komen dan je was. Om te groeien. Zonder fouten te maken blijft alles hetzelfde. En dat is veilig en comfortabel. Het onbekende is eng. 1. Wat als…? 2. Straks gebeurt er…? 3. Zo vindt iedereen me… Kies maar; 1. het mislukt/het lukt, 2. een ramp/iets geweldigs, 3. een mislukkeling/moedig en een held.

Het maken van een fout is niet erg; integendeel, het is een oefening. Belangrijk is hoe je ermee omgaat;

  • Je bent niet je fout! Als je een fout maakt zegt dat niets over je waarde als mens. Niemand is perfect, en dat is oké.
  • Erken dat je een fout hebt gemaakt. Anderen de schuld geven of je verantwoordelijkheid bagatelliseren, helpt je niet. Neem de volle verantwoordelijkheid voor je actie.
  • Vraag jezelf af wat er mis ging. Praat erover met iemand die eerlijk tegen je is en bij wie je je veilig voelt.
  • Bedenk wat je de volgende keer anders gaat doen. Weet dat je het juiste antwoord nog niet hebt en dat het dus weer anders kan lopen dan je verwacht.
  • Haal de winst uit het mislukken van deze poging. Dit is niet altijd meteen zichtbaar, het kan een tijdje duren voordat je beseft dat het nut heeft gehad. Maar alleen het besef dat je het overleeft hebt is al een overwinning op zich.

Iedereen maakt fouten, en iedereen moet ermee omgaan. Het is hoe je er uit opstaat dat maakt wie je bent. Met de bovenstaande strategie kun je je fouten als mogelijkheden gaan zien, een kans om weer wat te leren en verder te groeien.

Als je met deze stappen toch nog moeite blijft houden om je fouten te accepteren en verder te gaan, kan er iets spelen op een diepere laag. Wil je uitzoeken wat er speelt? Neem dan contact met me op.

Aanbevolen