Selfcare

Van #doeslief naar #daslief

Twee jaar geleden startte SIRE de campagne #doeslief vanuit de gedachte dat mensen vaak onbewust  reactief onaardig waren tegen elkaar. Vooral disrespect en geweld tegen hulpverleners kwam vaak in het nieuws. Maar ook op ‘kleine’ schaal maakte ze zich zorgen over disrespect tegen de kassajufrouw, de oudjes op de weg, de anders-dan-anderen. De weg van ongeduld naar schelden en uiteindelijk geweld leek steeds korter te worden.

Tot een jaar later de wereld in een pandemie terecht kwam. Het was ‘opeens’ belangrijk om juist naar de positieve kanten te kijken en de campagne werd omgezet in #daslief. Juist de aandacht en het respect voor elkaar werden nu belicht. Mensen die een boodschap voor een ander haalden, het klappen voor de zorg, kwekers die overgebleven bloemen weggaven aan verzorgingshuizen; het gevoel van saamhorigheid werd zorgvuldig gepromoot.

Weer een jaar later.. En nu? Nu hebben we ‘wappies’, een liegende – sorry, vergeetachtige- demissionair premier, en worden er regels gemaakt zonder het raadplegen van de (juiste) experts of de betreffende mensen. Aandacht en respect lijken in de media en Den Haag weer ver te zoeken…

Hoewel de buitenwereld niet door ons allemaal te beïnvloeden is, is onze binnenwereld dat wèl!
Ook in onszelf kunnen we het respect en de aandacht voor ons ikkie verliezen. Dan komt bijvoorbeeld op het moment dat je vlees aanbrandt, het stemmetje in je hoofd het allemaal even tien keer erger maken. Of word je boos op jezelf omdat je die verjaardag toch nog bent vergeten. En dat zijn dan nog kleine dingen. Wat zeg je tegen jezelf als je tegen je gevoel in toch ‘ja’ zegt, of als je juist je gevoel volgt, en ‘nee’ zegt? Ik heb mezelf vaak voor stomkop uitgemaakt, ben boos geworden op mezelf omdat ik dingen niet deed uit angst, en echt woest op mezelf als ik onrecht niet had bestreden.

Wat je tegen jezelf zegt, maakt uit. Het beïnvloedt je humeur, je energie, je uitstraling en daarmee ook je omgeving. En daar komt die campagne van SIRE toch nog van pas. Ik nodig je uit om de SIRE-campagne je ten volle eigen te maken. Als je merkt dat je jezelf veroordeelt of negatief tegen jezelf praat, dan knal je hem erin: #DOESLIEF! En als je iets voor jezelf doet (denk aan tijd nemen voor een kopje thee, net iets langer wachten om te reageren, jezelf een compliment maken) dan word je je even bewust: #DASLIEF! Je zult merken dat het veel moeilijker is om iets liefs voor jezelf te doen, dan voor een ander. Het kan helpen om het op te schrijven, zodat je een steeds langere inspiratielijst krijgt. Kijk ook gerust af van anderen! Weet, dat het veel makkelijker is om lief voor jezelf te zijn, als je kijkt, leert en je omringt met mensen die positief in het leven staan.

Wil je echt een stap zetten in het kritische stemmetje te begrijpen en te kunnen omturnen naar een volwassen, gelijkwaardige gesprekspartner? Dan ga ik graag met je aan de slag! Neem snel contact met me op.

Aanbevolen